Couleur Caramel heeft een gloednieuw jasje!

Ontdek onze duurzame verpakkingen uit bioplastic en FSC-hout

Couleur Caramel heeft een gloednieuw jasje

Couleur Caramel werd opgericht in 2002 als pionier in biologische cosmetica van professionele kwaliteit. Vandaag zijn we uiteraard niet meer het enige bio make-up merk op de markt. Dat kunnen we alleen maar toejuichen, want we hebben allemaal dezelfde mooie missie. Jou pure en zachte verzorging aanbieden, die ook lief is voor dieren en de planeet.

Maar onze voortrekkersrol willen we wel behouden. Daarom innoveert Couleur Caramel voortdurend op vlak van ingrediënten, formules, kleuren én duurzame verpakking. Vanaf dit najaar hebben onze producten een gloednieuw jasje van 100% PLA en FSC-hout. Zo bieden wij het eerste biologische make-upgamma  aan in bioplastic!

Waarom is duurzame cosmeticaverpakking belangrijk?

Traditionele make-up is vaak verpakt in gewone plastic.

  • Gewone plastic is gemaakt uit aardolie, een niet-hernieuwbare grondstof.
  • De winning en verwerking vergt veel energie en stoot grote hoeveelheden CO2 uit.
  • Veel plastic belandt ook in het milieu en in de oceanen. Hier breekt het na verloop van tijd af tot micro- en nanoplastics minuscule plastic partikeltjes die in onze voedselketen en in ons lichaam terechtkomen. De negatieve gevolgen hiervan zijn nog niet helemaal duidelijk, maar het plaatje is allesbehalve rooskleurig.

Heel wat cosmeticamerken schakelen daarom over op alternatieve verpakkingen, bv. in glas. Maar ook daar zijn kanttekeningen bij te maken. Want glas is erg breekbaar, waardoor de kans op productverlies groter is dan bij plastic. Glas weegt ook meer dan plastic. Hierdoor stijgt de belasting op wegen en de CO2-uitstoot bij transport. Tenslotte kan glas dan wel oneindig gerecycleerd worden, maar er is veel water nodig voor het reinigen en veel energie voor het smelten.

Afbeelding Unsplash: https://unsplash.com/photos/drMdwoydMVI

Gelukkig staat onderzoek naar duurzame verpakkingen niet stil!

 

Bioplastic uit hernieuwbare grondstoffen

Couleur Caramel is het eerste make-upmerk met exclusief verpakkingen uit bioplastic. Deze nieuwe verpakkingen zijn gemaakt uit PLA, een 100% plantaardig, recycleerbaar en biologisch afbreekbaar materiaal. PLA wordt gemaakt door natuurlijke fermentatie van niet-genetisch gemanipuleerd maïszetmeel. De productie is zo goed als CO2-neutraal omdat de grondstof (maïs) CO2 uit de lucht haalt. PLA is stevig en breekt niet gemakkelijk, in tegenstelling tot glas.

Sorteer PLA-verpakkingen na gebruik bij het plastic of restafval. Zo worden ze vervolgens verwerkt tot groene stroom. Gooi ze niet op je composthoop want de temperatuur hierin is te laag om bioplastic te laten composteren. Het mag (voorlopig) ook nog niet in de GFT-bak want de doorlooptijd in professionele compostinstallaties is te snel. Lees meer 

Hout uit duurzaam bosbeheer

De deksels van onze nieuwe verpakkingen zijn gemaakt uit Europees wit esdoornhout. Dit hout draagt het FSC-label. Dat betekent dat het afkomstig is uit duurzaam bosbeheer en/of recyclage.

Hout is een hernieuwbare grondstof. Bij verantwoord bosbeheer worden plekken waar bomen worden gekapt nadien opnieuw beplant.

Hout is ook een CO2-vriendelijk materiaal. Een boom haalt namelijk CO2  uit de lucht, die enkel terug wordt vrijgegeven bij verbranding.

Tot slot, kan men hout eenvoudig verwerken en recycleren. Voor de verwerking heeft men veel minder energie nodig in vergelijking met andere materialen (130 keer minder energie dan voor verwerking van aluminium).

We zijn apetrots op onze nieuwe, duurzame verpakkingen. Ze dragen niet alleen bij aan een betere toekomst, maar zien er ook gewoon ongelofelijk mooi en stijlvol uit!

Wat vind jij van het nieuwe jasje van Couleur Caramel?

Bronnen

https://www.milieucentraal.nl/minder-afval/welk-afval-waar/bioplastic

https://www.plasticsoupfoundation.org/plastic-probleem/plastic-milieu/fragmentatie/

https://www.ecobuild.brussels/nl/professionneel/news/gecertificeerd-hout-het-hernieuwbare-bouwmateriaal-bij-uitstek

© 2012 - 2022 Couleur Caramel webshop | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel